Giyilebilir Teknoloji

Görme engelliler için baston yerine kameralı ayakkabı

Görme engelliler için kameralı ayakkabıAvusturya kaynaklı bir start-up olan Tec-Innovation tarafından üretilen InnoMake ayakkabı ultrason sensörleri aracılığıyla görme engellisi olan kullanıcıları önlerindeki engeller hakkında uyararak hayatlarını daha kolay hale getirmeyi hedefliyor. Firma yakında ayakkabı tasarımına kamera ekleyerek çok daha etkin hale getirmeyi amaçlıyor. Görme engelliler için üretilen InnoMake ayakkabının parmak uçları kısmındaki ultrason dalgaları yayan yakınlık sensörleri, daha sonra bu dalgaların yansımalarını toplayarak önündeki nesneleri ve mesafelerini tespit edebiliyor.

Böylelikle görme engellisi kullanıcılar, önlerindeki 4 metre mesafe içerisindeki nesneler ve engeller hakkında dokunmatik olarak uyarılıyor. Bu uyarı akıllı telefon üzerinden sesli olarak da yapılabiliyor. Buna ek olarak yakın mesafe içinde bir nesne tespit edildiğinde her bir sensör üzerindeki LED ışıklar yanıp sönerek ikazda bulunuyor.

Kameralı ayakkabı sistemiŞimdi ise bilim adamları bu ayakkabının kameralı bir versiyonunu geliştirmeye çalışıyor. Böylece kameradan elde edilen görüntünün analiz edilerek görme engelli kullanıcıların yaşamlarının kolaylaştırılması hedefleniyor.

Kameralı sistemde ilk amaç mevcut ultrason sensör sistemine yardımcı olarak kullanıcının önündeki yolun uygun olduğunu onaylamak. Bir engel veya nesne tespit edildiğinde ise video görüntüsü analiz edilerek bu nesnenin örneğin bir taş parçası gibi üzerinden adım atılarak geçilebilecek bir şey olup olmadığının ya da bir çukur ise o noktaya basmadan geçilip geçilmemesinin tespit edilmesi amaçlanıyor. Ya da bir duvar gibi büyük bir engel ise ona göre kullanıcının ikaz edilmesi hedefleniyor.

Görme engelliler için tasarlanan InnoMake ayakkabı projesinde ayrıca, görme engellilerin ürünü kullandıkları sürece elde edilen verilerin telefon uygulaması aracılığıyla toplanması ve örneğin şehirlerde engel haritalarının çıkarılarak diğer görme engelliler için bu hazır verilerin kullanılacağı bir veri havuzu oluşturmak de yer alıyor.

Kaynak: TU Graz

2003 - 2016 yılları arasında LetsGoDigital Türkiye ve LetsGoMobile Türkiye internet sitelerinin Türkiye Genel Editörlüğünü yaptı. Bu süreç içerisinde 12 binin üzerinde haber metni ve 400'e yakın ürün inceleme dosyası çevirisi gerçekleştirdi.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

1 of 2

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir