Uzay

SpaceX Starship yere inmeyi başardıktan sonra infilak etti

SpaceX StarshipAy’ı ve Mars’ı gözüne kestiren SpaceX’in 10’uncu Starship prototipi fırlatıldıktan sonra yere düzgün bir şekilde inmeyi başardı. Daha önceki denemelerde yere inerken başarısızlığa uğrayıp infilak eden SpaceX Starship bu seferki denemesinde cüssesi göz önüne alındığında oldukça başarılı bir teknik ile yere inmeyi başardı.

SpaceX’in Starship programı Ocak 2019 tarihindeki ilk prototipinden itibaren bugüne dek tutkuyla devam ettirilirken Aralık ve Ocak ay aylarındaki denemelerde Starship 10 km civarındaki yükseklik hedeflerine ulaştıktan sonra yer inme ve yere temas aşamalarında başarıya ulaşamadan infilak etmişti.

Starship’in 10’uncu prototipinin yere iniş aşamasında motorlarından ziyade dört adet flap kullanıldı. Starship rampaya temas etmeye yakın iki motoru devreye girerek dikey durumda konumlanması sağlandı ve tam yere temas anında da tek motor gücü ile araç yumuşak bir iniş gerçekleştirmiş oldu. 8 ve 9 numaralı prototipler tam da bu aşamada başarısızlığa uğramış ve yere hızlı bir şekilde temas etmelerinde dolayı infilak etmişlerdi.

Starship10’uncu Starship prototip modeli havalanıp başarıyla yere döndükten sonra rampada devrilmeden dik bir şekilde durmayı başardı. Ancak Starship 10 prototipi de diğer prototiplerin akıbetinden kurtulamadı ve yerde sabit durmayı başardıktan dakikalar sonra, uçuş ve yere iniş esnasında gerçekleşmiş olan olası zararlar nedeniyle dinlenme esnasında infilak etti.

Her ne kadar sonuçta infilak etmiş olsa da, SpaceX Starship yaklaşık 10 kilometre yüksekliğe tırmanıp ardından yere inerek kısa bir süre de olsa sabit bir şekilde durmayı başarmış oldu.

2003 - 2016 yılları arasında LetsGoDigital Türkiye ve LetsGoMobile Türkiye internet sitelerinin Türkiye Genel Editörlüğünü yaptı. Bu süreç içerisinde 12 binin üzerinde haber metni ve 400'e yakın ürün inceleme dosyası çevirisi gerçekleştirdi.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir