Uzay

Yıldızlararası asteroide sondaj gönderme projesi

Güneş sistemimizdeki ilk yıldızlararası asteroid olan Oumuamua’yı ilk kez ekim ayında fark eden gökbilimciler şimdi de bu bilinmeyeni çok cisme bir roket göndermeyi planlıyor. Ancak bu plan pek çok soruyu da beraberinde getiriyor.

Project Lyra olarak adlandırılan planda amaç Oumuamua’ya erişip üzerinde araştırmalar ve çalışmalar gerçekleştirmek. Bu fikir çılgınca görünse de Oumuamua’nın daha öncekilere benzemeyen asteroid yapısı bilim insanlarını tüm bu çabalara sevk ediyor.

Kabaca bir silindir şeklinde olan ilk yıldızlararası asteroid Oumuamua eninin 10 katı boyunda bir cisim. Bu tür bir şekil daha önce güneş sistemimiz hiç görülmedi.

Bu yıldızlararası asteroidin incelenmesinin, kendisine benzeyen diğer olası asteroidler ve gelmiş olduğu güneş sistemi hakkında pek çok bilgiyi açığa çıkarabileceği düşünülüyor.

Akıllara hemen, başrollerinden birinde Bruce Willis‘in de oynaıdğı 1998 yapımı Armageddon filmini getiren Project Lyra planının en büyük problemlerinin başında bu asteroidin hızına erişip onu yakalayabilmek geliyor. Kasım ayı sonlarında saatte 85.700 km hızla ilerleyen Oumuamua’a erişebilme planı olan Project Lyra hem bilimsel ve hem de teknolojik açıdan ciddi bir meydan okuma olarak görülüyor.

Yolculuk süresi, uzay gemisini hızı, enerji ve asteroidin hızı gibi çeşitli öğeleri göz önüne alan bilim insanları 5 ilâ 30 sene içerisinde böyle bir sondaj gemisinin Oumuamua’yı yakalayabilmesi için ne kadar hıza ulaşması gerektiğini bilgisayarlarda modellediler.

Ancak burada hesaplamalar Oumuamua’nın saatte 95.000 km hızı öngörülerek yapılmış durumda. Yıldızlararası asteroidin bu hıza ulaşması ise birkaç yıldan daha fazla bir zaman alacağı düşünülüyor.

Asıl sorun da Oumuamua’nın saatte 95.000 km hızla ucu açık bir hiperbolik yörünge üzerinde bizden uzaklaşıyor olması. Bu durumda, Oumuamua’ya bir sondaj uzay gemisi göndermek ve bu geminin yıldızlararası asteroidi yakalaması yeterli olmuyor; aynı zamanda asteroidin gittikçe artacak olan süratine de uyum sağlaması gerekiyor.

2003 - 2016 yılları arasında LetsGoDigital Türkiye ve LetsGoMobile Türkiye internet sitelerinin Türkiye Genel Editörlüğünü yaptı. Bu süreç içerisinde 12 binin üzerinde haber metni ve 400'e yakın ürün inceleme dosyası çevirisi gerçekleştirdi.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir