Uzay

Güneş sistemimizin dışından gelen ilk yıldızlararası asteroid

Güneş sistemimizin dışından gelen Oumuamua, yıldızlararası ilk asteroid olma özelliği taşıyor. Daha önce karşılaşılan hiçbir nesneye benzemeyen Oumuamua yüzlerce milyon yıldır yıldızların arasında dolaşıyor.

Hawai dilinde “ilk” manasına gelen Oumuamua 19 Ekim 2017 tarihinde NASA tarafından tespit edildi.

Güneş sistemimizde saatte 95.000 km hızla hareket eden Oumuamua 400 metre uzunluğunda kabaca bir silindir şeklinde ve her 7.3 saate bir kendi ekseninde bir tur tamamlayarak dönüyor.

Kendi genişliğinin 10 katı uzunluğunda olan ve kuyruklu yıldız kategorisine girmeyen Oumuamua organik olarak zengin, kaya ve yüksek metal içerikli bir asteroid yapısı sergiliyor.

Hesaplamalara göre, koyu kırmızı renkli Oumuamua asteroid Vega takım yıldızı yönünden geliyor. Yıldızlararası asteroidin saatte 95.000 kilometre hızı göz önüne alındığında Vega takım yıldızından Dünya’ya ulaşmasının 300.000 yıl sürmüş olacağı ifade ediliyor. Bu hesaplamalar ise yıldızlararası ilk asteroid olan Oumuamua’nın uzayda herhangi bir yıldız sisteminden bağlantısız olarak yüzlerce milyon yıldır seyahat etmekte olduğuna işaret ediyor.

2003 - 2016 yılları arasında LetsGoDigital Türkiye ve LetsGoMobile Türkiye internet sitelerinin Türkiye Genel Editörlüğünü yaptı. Bu süreç içerisinde 12 binin üzerinde haber metni ve 400'e yakın ürün inceleme dosyası çevirisi gerçekleştirdi.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir