Tasarım Ürünler

Kendi kendine parlayan bitki üretildi

Hava karardığında masanızın üzerindeki lambayı yakmak yerine parlayan bir bitkinin ışığında kitap okumaya ne dersiniz? MIT mühendisleri bu hayali gerçek hâle getirdiler.

Su teresi bitkisinin yapraklarına özel nano partiküller yerleştirmeyi başaran MIT mühendisleri bitkinin yaklaşık dört saat süresince loş bir ışık yaymasını sağladılar. Mühendisler bu fikri geliştirdikleri takdirde gün boyunca bir çalışma alanını aydınlatabilecek kapasitede bitkiler elde edilebileceğine inanıyor.

Kendi kendine parlayan bitki projesinde ortaya çıkan ışık bitkinin enerji metabolizmasının gücünden kaynaklanıyor. Araştırmacılar bu proje sayesinde parlayan bitkiler kullanarak ileride loş ışıkla iç mekân aydınlatması ya da bir sokakta ağaçlar ile kendi kendine gece aydınlatması yapılabileceği görüşündeler.

MIT (Massachusetts Institute of Technology / Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) mühendisleri kendi kendine parlayan bitki fikrinde ateşböceklerinin parlamasını sağlayan lusiferaz enziminden yararlanmışlar. Bitkilerin ilk baştaki 45 dakika civarı parlama süreleri çalışmalar neticesinde 3.5 saat seviyelerine çıkartılmış.

10 santimetre çapında bir su teresi bitkisi okumak için gerekli aydınlatmanın binde biri kadar ışık yaysa da araştırmacılar bitkilerin mevcut aydınlatma gücü ve süresinin arttırılarak geliştirilebileceğine inanıyorlar.

2003 - 2016 yılları arasında LetsGoDigital Türkiye ve LetsGoMobile Türkiye internet sitelerinin Türkiye Genel Editörlüğünü yaptı. Bu süreç içerisinde 12 binin üzerinde haber metni ve 400'e yakın ürün inceleme dosyası çevirisi gerçekleştirdi.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

1 of 22

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir