Cep Telefonları

Engelliler için dokunmadan kullanılabilen cep telefonu

Hiç hareket edemeyen ya da hareketleri kısıtlı engelli kullanıcılar için tasarlanan Sesame akıllı telefon sadece sesli komutlar ve kafa hareketleri ile dokunmadan kontrol edilebiliyor.

Kendileri de el ve ayak felci hastalığından rahatsız olan Oded Ben Dov ve Giora Livne tarafından geliştirilen Sesame akıllı telefonda mevcut Android işletim sisteminin üzerine bir yazılım yüklenerek telefonun sesli komutları ve ön kamera aracılığıyla da kafa hareketlerini tanıması sağlanmış.

Engelliler için cep telefonu

El ve ayak felci, ALS, beyin felci, Parkinson, karpal tünel sendromu ve benzeri hastalıklardan dolayı ellerini hareket ettirmekte zorluk çeken engelli hastalar için geliştirilen Sesame akıllı telefon geçtiğimiz sene tanıtılan Nexus 5 Android cep telefonunun modifiye edilmiş bir versiyonu.

Engelli kullanıcılar “Open Sesame” (Açıl Susam) diyerek Sesame akıllı telefonun açılmasını sağlıyor ve ardından sadece kafalarını hareket ettirerek telefonun ekranındaki imleci diledikleri şekilde hareket ettirebiliyorlar.

Engelli telefonu

Sesame engelli cep telefonu sadece sesli komut ve kafa hareketleri ile basit işlemler yapmakla kalmıyor aynı zamanda sosyal ağlarda paylaşımlar ve hatta oyun oynama gibi kompleks işlemler için de kullanılabiliyor.

Sesame akıllı telefon henüz prototip ürün aşamasında. Cihazın geniş kitleler tarafından kullanılabilmesi için gerekli fonun toplanması gerekiyor. Her şey planlandığı gibi yolunda giderse Sesame engelli telefonunun Mart 2015 tarihlerinde raflarda yerini alması bekleniyor.

2003 - 2016 yılları arasında LetsGoDigital Türkiye ve LetsGoMobile Türkiye internet sitelerinin Türkiye Genel Editörlüğünü yaptı. Bu süreç içerisinde 12 binin üzerinde haber metni ve 400'e yakın ürün inceleme dosyası çevirisi gerçekleştirdi.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

1 of 18

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir