Televizyonlar

Samsung Quantum Dot teknolojisi

Samsung’un 2016 SUHD TV serisi, enerji verimliliğinde kapsamlı bir iyileştirme sağlarken çok daha iyi bir görüntü kalitesi sunan Quantum Dot teknolojisiyle dikkat çekiyor. Peki, ekranları bu kadar iyi hale getiren Quantum Dot nedir?

Samsung Quantum Dot teknolojisi

Quantum Dot nedir?
Quantum Dot, yarı iletken materyallerden oluşan nano boyutta (en küçük boyutta) kristaldir. Bir nanometre (nm), bir metrenin milyarda biridir; yani bu aşırı küçük parçacıklar, insan saçının tek bir telinin onbinde birinden daha küçüktür.

Quantum dot teknolojisinin farkı nedir?
Quantum dotlar fotoaktiftir; ışığı önce emip sonra yayarlar ve yaydıklarında, dotlar aynı materyalden oluşsa da her dotun (noktanın) emdiği ışık, çekirdeğin boyutuna göre belirli bir renge (ya da dalga boyuna) sahiptir. Örneğin, 2 nanometrelik bir çekirdeğe sahip bir quantum dot mavi bir ışık yayarken, 6-7 nanometrelik çekirdeğe sahip olanın yaydığı ışık kırmızı olacaktır.

Her quantum dotun yaydığı ışık rengi sabit ve saftır. Geleneksel materyallerden gelen ışık yanındaki renklerle karışırken, quantum dotlar kesin renkler gösterebilir. Bunun sebebi, Quantum dotlardan gelen ışığın tayf genişliğinin, geleneksel materyallere göre çok daha dar oluşudur.

Samsung Quantum Dot

Sonuç olarak 3 ana renk, geleneksel TV’lere kıyasla çok daha net bir şekilde fark edilir; bu da quantum dot ekranın, renkleri daha geniş bir yelpazede çok daha doğru bir şekilde göstermesine yardımcı olur. Bu ışık yayan quantum dotların diğer bir avantajı da son derece verimli olmalarıdır. Geleneksel TV’lerdeki fosfora kıyasla daha fazla renk üretebilme özelliğinin yanı sıra fotoaktif özellikleri sayesinde daha iyi bir ışık verimliliğine imkân verir.

Samsung, bu avantajdan yararlanması, yeni SUHD TV’lerdeki en yüksek parlaklık seviyesini 1.000 nit ve üstüne çıkarabilmesine ve enerji verimliliğini daha da arttırabilmesine olanak tanıdı. Samsung’un daha önceki geleneksel TV’lerinde bu oran 400 nit’ti. Renklerin ışık tarafından algılandığı, daha fazla rengin yanı sıra daha çok ışık sunan Samsung SUHD TV’ler HDR için de ideal.

Samsung’un Quantum Dot teknolojisinin avantajları nedir?
Daha önce geliştirilen quantum dotların pek çoğu, kadmium sülfat (CdS) ya da selenid (CdSe) gibi kadmium içeren materyallare dayanıyordu. Bu quantum dotlar, yukarıda bahsi geçen avantajları paylaşırken, nanoparçacık parçalanma ile toksik Cd2+iyon salınımına neden olabileceği için çevreye karşı olumsuz etkilerde bulunabiliyordu.

Samsung’un quantum dotları ise kadmium içermiyor; onun yerine temelinde indium (In) yer alıyor. Samsung, çok sayıda araştırma ve geliştirme çalışmasının ardından, hâlihazırda dünyada kadmiumsuz quantum dot üreten tek şirket olarak da fark yaratıyor. Quantum dot odaklı çalışmalarına 2001 yılında başlayan Samsung, konuyla ilgili 150 kayıtlı patentin de sahibi.

Samsung’un quantum dotları ayrıca dayanıklılığıyla da dikkat çekiyor. Organik olmayan bir bileşim olan quantum dotlar, oksidasyona organik maddelerden daha dirençlidir. Samsung, yıllar süresince değişmeden dayanıklı kalabilmesi için quantum dot’larının üzerine dört kat kaplama uyguluyor. Sonuç: görüntü kalitesini yıllar geçtikçe koruyan olağanüstü bir ekran performansı.

2003 - 2016 yılları arasında LetsGoDigital Türkiye ve LetsGoMobile Türkiye internet sitelerinin Türkiye Genel Editörlüğünü yaptı. Bu süreç içerisinde 12 binin üzerinde haber metni ve 400'e yakın ürün inceleme dosyası çevirisi gerçekleştirdi.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

1 of 8

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir