Robotlar

Her işi yapan insansı robot ANYmal

Swiss Mile’ın tasarladığı insansı robot ANYmal gerektiğinde dört tekerlek üzerinde hareket ediyor, gerektiğinde arka bacakları üzerinde dikilerek ayağa kalkıyor(!) ve ön tekerleklerini adeta iki el gibi kullanabiliyor. ANYmal insansı robotun her geçen gün farklı ve yararlı şeyler yapmayı öğrenme eğitimi devam ediyor.

Dört tekerlekli modda garip eklemleri ucunda tekerlekler bulunan bir görev köpeği görünümüne sahip olan ANYmal insansı robot bu tasarımı sayesinde düz veya engebeli yüzeylerde son derece etkin bir şekilde ilerleyebiliyor. Ve hatta karşısına bir merdiven çıktığı zaman rahatlıkla tırmanabiliyor.

İnsansı robot tasarlayan firmaların en çok odaklandığı noktaların başında, robotların insan formuna göre tasarlanmış görevleri üstlenmelerini istememiz yatıyor. Normalde dört tekerlek / bacak üzerinde hareket eden robot köpek görünümlü olan ANYmal bu noktada arka tekerlekleri üzerinde ayağa(!) kalkabilme ve bu şekilde dengesini sağlayabilme özelliği ile öne çıkıyor.

Arka tekerlekleri üzerine kalkan ANYmal insansı robotun ön tekerlekleri -garip görünse de- adeta iki kol gibi hareket edebiliyor. Tasarım ekibi ön kollara tekerlek yerine daha pratik olabilecek iki el ekleyebilecekken mevcut iki tekerlekle robotun neler yapabileceği üzerine odaklanmış.

ANYmal insansı robot şu anda henüz son kullanıcıya sunulma aşamasında değil, hâlâ bir araştırma seviyesinde ilerleyen bir proje. Ancak robotun yetenekleri ve kapasitesi kısa zamanda ticari bir ürün haline gelebileceğini gösteriyor.

2003 - 2016 yılları arasında LetsGoDigital Türkiye ve LetsGoMobile Türkiye internet sitelerinin Türkiye Genel Editörlüğünü yaptı. Bu süreç içerisinde 12 binin üzerinde haber metni ve 400'e yakın ürün inceleme dosyası çevirisi gerçekleştirdi.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

1 of 5

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir