Yapay Zeka

Associated Press yapay zeka etik kurallarını duyurdu

Yapay zeka hemen her alanda günümüzün en gözde konu başlığı. Kimileri yapay zekayı günlük işleri kolaylaştıracak bir enstrüman kimileri ise ciddi bir tehdit olarak görüyor. Üstün olduğu yanları inkar edilemez olan yapay zekanın kusurları da ciddiye alınmayacak gibi değil. Yanlış bilgileri kullanma, tam güvenilir olmama ve gelecekte insanların iş gücüne tehdit oluşturması yapay zekanın olumsuz yönlerinin başında geliyor.

Hangi açıdan bakarsanız bakın yapay zekanın hayatımıza girmiş olduğu ve gelecekte daha da etkili olacağı gerçekleri inkar edilemez durumda. Yapay zeka hayatın içine bu kadar girince pek çok alan ve sektör de yapay zekaya karşı duruşlarını duyurma ve ifade etme ihtiyacı duyuyor. Bunlardan biri de uluslararası haber ajansı olan Associated Press.

Gazeteciliğin yapay zekanın en çok etkileyeceği alanlardan biri olması ve kendi ifadelerine göre her gün dünyada 4 milyar kişiye hitap eden bir haber ajansı olmaları Associated Press’in bu konuda birtakım adımlar atmasını kaçınılmaz hale getirmiş ve böylesine geniş bir okuyucu kitlesine hitap ediyor olmaları Associated Press’in haberlerinin hassas ve tarafsız olması konularına ayrıca vurgu yapılmasını gerektirmiş.

Associated Press, yapay zeka tüm yararlarına karşın ancak üretim yaptığı orijinal kaynak kadar doğru ve hassas olabileceğinden dolayı, muhabirlerin ajans üzerinden yayınlanacak hiçbir tür haber içeriğinde yapay zeka üretimi materyalleri kullanamayacaklarını deklare etti. Bu yaklaşım çerçevesinde Associated Press muhabirin el kitabı olarak bilinen meşhur Stylebook kılavuzunu da güncelledi.

Böyle bir adımı atan ilk ajans Associated Press değil ve görünen o ki sonuncusu da olmayacak. Yapay zekanın gelecekte bize tam olarak neler getireceği henüz çok net değil ve neler yaşanacağını hjnep birlikte göreceğiz.

2003 - 2016 yılları arasında LetsGoDigital Türkiye ve LetsGoMobile Türkiye internet sitelerinin Türkiye Genel Editörlüğünü yaptı. Bu süreç içerisinde 12 binin üzerinde haber metni ve 400'e yakın ürün inceleme dosyası çevirisi gerçekleştirdi.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir