Dizüstü Bilgisayarlar

Sanal ekranlı ilk dizüstü bilgisayar

Sanal gerçeklik gözlüklerinin bile pazarda kendilerine yer bulmaya çalıştığı ancak çeşitli sektörlerde alıcı bulabildiği bugünlerde artırılmış gerçeklik ürünleri cep telefonunun kamerasını kullanan birkaç uygulama ve oyundan pek öteye gidebilmiş değil. Öte yandan bu teknolojiye inanan Sightful yöneticileri dünyanın artırılmış gerçeklikle görüntü sunan ilk laptop modelini duyurdular.

“Laptop” kavramını “spacetop” ile değiştirmeyi amaçlayan Sightful isimli bir startup hareketi alışılagelmiş LED veya OLED ekranlı dizüstü bilgisayar anlayışını rafa kaldırıp ekran yerine artırılmış gözlüğü geçirmeyi hedeflemiş görünüyor.

“Spacetop” olarak adlandırılan sistem artırılmış gerçeklik gözlükleri, klavye ve bir web kameradan oluşuyor. Qualcomm Snapdragon 865 işlemciden gücünü alan ve klavye görüntüsünün ağırlıklı olduğu bu bilgisayar sisteminde Adreno 650 grafik işlemciye, 8 GB RAM belleğe ve 256 GB dahili hafızaya yer verilmiş.

Spacetop’un gözlüklerinin uzun süreli kullanımda rahatsızlık vermemesi için ürün pek çok deneme testlerinden geçirilmiş. Ürünü inceleyen Wired sitesi test sırasında cihazın kullanıcının makyajının bozulması veya yüzünde iz bırakması gibi istenmeyen durumların yaşanmadığına dikkat çekiyor. Yani cihaz her türlü iş ortamında rahatlıkla kullanılmaya uygun gibi görünüyor.

Artırılmış gözlükler eşliğinde kullanılan cihaz ile boşlukta 100 inç büyüklüğünde bir ekran görüntüsü elde ediliyor. Böyle büyük bir ekran seçeneği ise çoklu işlemleri bir arada görerek gerçekleştirmeyi son derece kolayh ve keyifli hale getirmeye aday. 100 inç büyüklüğünde bir ekran en zorlu kullanıcıların dahi tüm uygulamalarını bir arada göstermeye yetecektir.

Cihazın tek handikabı ise pil ömrü gibi görünüyor. Kesintisiz kullanımda maksimum 5 saatlik bir kullanım süresi sunan artırılmış gerçeklik ekranlı dizüstü bilgisayar 2 saat içerisinde yüzde 85 oranında şarj olabiliyor. Bir diğer dikkat çeken nokta da cihazın Windows işletim sistemine değil üretici firmanın Spacetop OS olarak adlandırdığı bir işletim sistemi tabanlı çalışıyor olması. Ancak Sightful yetkilileri cihazın neredeyse tüm uygulamaları çalıştırabileceğini ifade ediyorlar.

Uygulama webde varsa Spacetop çalıştırıyor

Üzerinde çalıştırılabilen uygulamalar arasında Google Workspace, Slack ve Microsoft 365’i sayabileceğimiz cihazın her kategoriden kullanıcıya uygun olmadığı ortada. Birçok PC oyunları ve yoğun grafik ağırlıklı uygulamalar bu ürünle kullanılamayacaktır. Öte yandan internette dolaşmak, kelime işlemci, mesajlaşma ve diğer benzeri işlemleri sorunsuzca gerçekleştirebilirsiniz. Yani özetlersek, bu cihazı kullanmayı AR artırılmış gözlükler eşliğinde Chromebook deneyimine benzetmek haksız olmayacaktır.

Şu anda kullanıcıların beğenisine sunulmuş ürün talep üzerine satılıyor ve fiyatı da ilan edilmiş değil. Wired sitesine göre ise ürünün satış fiyatı 2.000 USD civarında. Üretici firma Sightful üzerinden bir başvuru formu doldurarak satın alma talebi oluşturabilirsiniz.

2003 - 2016 yılları arasında LetsGoDigital Türkiye ve LetsGoMobile Türkiye internet sitelerinin Türkiye Genel Editörlüğünü yaptı. Bu süreç içerisinde 12 binin üzerinde haber metni ve 400'e yakın ürün inceleme dosyası çevirisi gerçekleştirdi.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

1 of 19

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir