Tasarım Ürünler

İnsan beyni kayıp hatıraları kurtarabiliyor

Günlük hayatımızda genel unutkanlık hallerinin yanı sıra Alzheimer gibi hastalıklar nedeniyle unutkanlığın ciddi boyutlara ulaştığı durumlar da yaşanıyor. Bu hastalar yakın geçmişte olan biten çoğu şeyi kolaylıkla unutabiliyorlar. Ancak bilim insanları bu hatıraların ebediyen kaybolmadığını iddia ediyorlar.

Science’ta yayınlanan bir çalışmaya göre bilim insanları insan beyninin kayıp hatıralarının kurtarılabileceğini keşfettiler. Notre Dame Üniversitesi’nden Nathan Rose başkanlığındaki nörolog bilim insanlarına göre, insan beyni küçük elektrik şoklarına maruz bırakıldığında yakın zamanda unuttuğu hatıraları ve olayları tekrar hatırlayabiliyor. Bilim insanları bunun açıklamasını ise, hatıralarımızın gerçekten tam olarak silinmediği fakat unutulmuş hissi veren bir “yakın pasif nöron sinyaline” dönüştürüldüğü şeklinde yapıyorlar.

Yapılan çalışmalar, kısa dönemli hafızanın düşünülenden daha katanlı ve dinamik olduğunu ortaya koyuyor. Ortaya çıkarılan bu bilgilerin, insan kavrayışının daha iyi anlaşılmasına rehberlik edeceği düşünülüyor. Böylece hafıza kayıplarının nasıl kurtarılacağının çözümünün bulunacağı bekleniyor.

2003 - 2016 yılları arasında LetsGoDigital Türkiye ve LetsGoMobile Türkiye internet sitelerinin Türkiye Genel Editörlüğünü yaptı. Bu süreç içerisinde 12 binin üzerinde haber metni ve 400'e yakın ürün inceleme dosyası çevirisi gerçekleştirdi.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

1 of 22

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir